Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Babka czekoladowa na majonezie (łatwa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka czekoladowa na majonezie jest puszysta, wilgotna, miękka i co ważne mocno czekoladowa. Oprócz dodania do masy czekoladowy dodałam również krem czekoladowy, który tylko wzmocnił smak babki. Ciasto robi się bardzo szybko. Doskonałe do kawki.

Babka czekoladowa na majonezie (łatwa)

Składniki:

Babka czekoladowa na majonezie (łatwa)

na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g majonezu
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 ml wrzącej wody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa na majonezie (łatwa)
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Dodajemy do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy majonez i krem czekoladowy. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Polewamy lukrem ciasto.