Sposób przygotowania:
Śliwkowy deser jaglany
Wykonanie :
1. Kaszę jaglaną moczymy dzień wcześniej przez całą noc a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut.
2. W tym samym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek. Kroimy na połówki i umieszczamy na patelni. Dodajemy miód i gotujemy do ich rozpadnięcia ok 5-8 minut. Mieszamy co chwilę. Gdy śliwki puszczą sok oraz będą miękkie przyprawiamy cynamonem i zdejmujemy z ognia. Prażymy płatki owsiane przez ok. minut w piekarniku w 200 st C lub na suchej patelni.
3. Ugotowaną kaszę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy śliwki i miksujemy wszystko do otrzymania jednolitej masy. Masa ma być gładka i przypominać budyń.
4. Do słoiczka wykładamy warstwę serka wiejskiego i serek masę śliwkową na końcu przesypujemy prażonymi płatkami owsianymi.
4. Postępujemy tak jak w pkt. 4 do wyczerpania składników.
1. Kaszę jaglaną moczymy dzień wcześniej przez całą noc a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut.
2. W tym samym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek. Kroimy na połówki i umieszczamy na patelni. Dodajemy miód i gotujemy do ich rozpadnięcia ok 5-8 minut. Mieszamy co chwilę. Gdy śliwki puszczą sok oraz będą miękkie przyprawiamy cynamonem i zdejmujemy z ognia. Prażymy płatki owsiane przez ok. minut w piekarniku w 200 st C lub na suchej patelni.
3. Ugotowaną kaszę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy śliwki i miksujemy wszystko do otrzymania jednolitej masy. Masa ma być gładka i przypominać budyń.
4. Do słoiczka wykładamy warstwę serka wiejskiego i serek masę śliwkową na końcu przesypujemy prażonymi płatkami owsianymi.
4. Postępujemy tak jak w pkt. 4 do wyczerpania składników.