BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Deser śmietankowy z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny deserek na niedzielne popołudnie. Połączenie ubitej śmietany z serkiem mascarpone do tego biszkopty namaczane w kawie i lekko kwaskowa konfitura z żurawiny to strzał w dziesiątkę na pyszny ,smakowity niedzielny deserek.

Deser śmietankowy z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser śmietankowy z mascarpone

 

  • śmietana 30% 500 ml,
  • serek mascarpone 250 g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • bezy małe kilka szt,
  • drobne perełki cukrowe,
  • biszkopty podłużne 10 szt,
  • listki mięty,
  • konfitura z żurawiny 1 słoik,
  • Dodatkowo;
  • kawa prawdziwa 2 łyżeczki zaparzona w szklance wrzącej wody,

Sposób przygotowania:

Deser śmietankowy z mascarpone
Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Następnie połączyć z serkiem mascarpone.

Zaparzyć szklankę mocnej kawy.

Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, następnie namaczać w kawie i wkładać do szklanych pucharków. Na biszkopty nakładać porcjami ubitą śmietanę z mascarpone,

połamane, pokruszone beziki oraz konfiturę z żurawiny. Na żurawinę znowu biszkopty, śmietanę, beziki. Na koniec ubitą śmietanę, konfiturę z żurawiny.

Deserki dekorujemy bezikami posypujemy drobnymi cukrowymi perełkami i listkami mięty.

Wkładamy po całym biszkopcie.

Smacznego.
Deser śmietankowy z mascarpone
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z serkiem mascarpone
Deser śmietankowy z mascarpone
Do pucharków włożyć namoczone w kawie biszkopty
Deser śmietankowy z mascarpone
Na biszkopty nałożyć ubitą śmietanę , połamane beziki ,konfiturę z żurawiny ,znowu śmietanę , bezy i konfiturę
Deser śmietankowy z mascarpone
Deserki udekorować listkami mięty oraz całymi biszkoptami i małymi bezikami