edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Deser z mascarpone i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Szybki deser na leniwe niedzielne popołudnie. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, na przykład jagód albo brzoskwiń, z każdymi deser będzie dobrze smakował

Deser z mascarpone i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z mascarpone i truskawkami

 

  • 4 PROCJE:
  • 20 dag drobnych mrożonych truskawek
  • 8 dag ciasteczek owsianych z orzechami
  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki domowego dżemu truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Deser z mascarpone i truskawkami
Truskawki odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki i powoli rozmrozić. Owoce dobrze osączyć z soku i wymieszać z dżemem. Mascarpone, jogurt naturalny, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Ciasteczka owsiane pokruszyć. W trzech lub czterech szklankach ułożyć kolejno warstwami po porcji pokruszonych ciasteczek, następnie kremu, a na koniec wymieszanych z dżemem owoców. Od razu można podawać.
Deser z mascarpone i truskawkami
Mascarpone, jogurt naturalny, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Deser z mascarpone i truskawkami
Na dno czterech szklanek wsypać rozkruszone ciasteczka.
Deser z mascarpone i truskawkami
Ciasteczka przykryć warstwą mascarpone zmiksowanego z jogurtem.
Deser z mascarpone i truskawkami
Osączone truskawki wymieszać z dżemem truskawkowym.