Sposób przygotowania:
Deser tiramisu bez jajekEtap 1
Kawę zaparzoną w kawiarce przelać do miseczki i troszkę ochłodzić.
Etap 2
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i ubić mikserem.
Etap 3
Pod koniec ubijania (jak już śmietanka będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder.
Następnie wymieszać z serkiem mascarpone ( można mikserem).
Etap 4
Wychłodzona kawę wymieszać z likierem. Następnie namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki.
Biszkopty powinny być moczone chwilę (około 2-3 sekund) aby nie zrobiły się miękkie i ociekające kawą (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy śmietanowo-serowej).
Etap 5
Na namoczone biszkopty wyłożyć połowę masy, na to znów moczone biszkopty, na nie reszta masy i na koniec posypać gorzkim kakao.