renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Deser tiramisu bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser tiramisu bez jajek, rarytas na stole w moim domu. Wszyscy domownicy wyczekują kiedy znów taki deser pojawi się w menu.

Deser tiramisu bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser tiramisu bez jajek

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 50 ml likieru amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kawa zaparzona w kawiarce z 2 łyżeczek kawy mielonej
  • gorzkie kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Deser tiramisu bez jajek

Etap 1

Deser tiramisu bez jajek
Kawę należy przelać do miseczki i ochłodzić.

Kawę zaparzoną w kawiarce przelać do miseczki i troszkę ochłodzić.

Etap 2

Deser tiramisu bez jajek
Śmietankę 30 % ubić mikserem na sztywno.

Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i ubić mikserem.

Etap 3

Deser tiramisu bez jajek
Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a potem mascarpone.

Pod koniec ubijania (jak już śmietanka będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder.

Następnie wymieszać z serkiem mascarpone ( można mikserem).

Etap 4

Deser tiramisu bez jajek
Biszkopty moczyć w kawie wymieszanej z likierem i układać w formie.

Wychłodzona kawę wymieszać z likierem. Następnie namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki.

Biszkopty powinny być moczone chwilę (około 2-3 sekund) aby nie zrobiły się miękkie i ociekające kawą (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy śmietanowo-serowej).

Etap 5

Deser tiramisu bez jajek
Na biszkopty wyłożyć połowę masy, czynność powtórzyć.

Na namoczone biszkopty wyłożyć połowę masy, na to znów moczone biszkopty, na nie reszta masy i na koniec posypać gorzkim kakao.


Tagi:

deser tiramisu