Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Ciasto "Cytrynka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które zawsze się udaje, świetnie smakuje i bardzo szybko znika. Orzeźwiająca, przepyszna "Cytrynka" na cieple dni :) Polecam :)

Ciasto  "Cytrynka" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Cytrynka"

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 3 duże cytryny ( z jednej starta skorka, z wszystkich wyciśnięty sok)

 

 

  • Lukier
  • sok z polowy cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto "Cytrynka"
Biszkopt:

Make przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzieli od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany z białek dodawać żółtka, ubijać na puszystą, prawie jasną masę.

Do ubitych jajek dodawać na przemian wodę oraz mąkę, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub kaszką manną.

Na blaszkę wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec w 180 C przez około 25-30 minut.

Przestudzone ciasto przekroić na pół.

Krem :

Cytryny wyszorować, opłukać, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć.

Jajka, wodę oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać.

Do większego rondla wlać wodę, dodac cukier, margarynę, startą skórkę z jednej cytryny oraz sok z trzech cytryn, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodac wymieszane jajka z mąką i wodą, dokładnie wymieszać, zestawić z ognia.

Ciepły krem cytrynowy wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem.

Wierzch polać lukrem, zakrywając całą powierzchnie lub po prostu tylko skropić, robiąc "esy floresy" :)

Ciasto najlepiej smakuje gdy się troszkę schłodzi w lodówce.

Smacznego :)
Ciasto  "Cytrynka"
Upieczony, przestudzony biszkopt przekroić na pół
Ciasto  "Cytrynka"
Z podanych składników przygotować krem cytrynowy
Ciasto  "Cytrynka"
Krem wylać na spod przekrojonego biszkoptu
Ciasto  "Cytrynka"
Przykryć drugim biszkoptem i polać lukrem