Sposób przygotowania:
Tort tiramisu
Biszkopt-oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając aż piana zrobi się szklista. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas lekko ubijając. Na koniec partiami wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem a następnie wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z formy i studzimy a następnie przekrajamy na dwa blaty.
Krem-ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy z kremem serowym.
Pierwszy blat nasączamy kawą z alkoholem i wykładamy 1/3 masy-wyrównujemy ,na to wykładamy biszkopty nasączone w kawie(resztę zostawiamy do zrobienia "korony". Na biszkopty wykładamy kolejną część masy-wyrównujemy i kładziemy na masę 2 blat biszkoptu. Biszkopt ponczujemy i wykładamy resztę kremu-wyrównujemy.Wierzch posypujemy naturalnym kakao. Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką aby biszkopty się przykleiły. Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem a następnie wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z formy i studzimy a następnie przekrajamy na dwa blaty.
Krem-ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy z kremem serowym.
Pierwszy blat nasączamy kawą z alkoholem i wykładamy 1/3 masy-wyrównujemy ,na to wykładamy biszkopty nasączone w kawie(resztę zostawiamy do zrobienia "korony". Na biszkopty wykładamy kolejną część masy-wyrównujemy i kładziemy na masę 2 blat biszkoptu. Biszkopt ponczujemy i wykładamy resztę kremu-wyrównujemy.Wierzch posypujemy naturalnym kakao. Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką aby biszkopty się przykleiły. Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego