WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Deser truskawkowo-grysikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty, lekki i smaczny deser o smaku truskawkowym z kaszą manną. Szybki i prosty do zrobienia, idealny dla dzieci.

Deser truskawkowo-grysikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowo-grysikowy

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 400 ml wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowo-grysikowy

ETAP 1:

Galaretkę wysypać do miski. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Dżem rozmieszać widelcem żeby miał bardziej jednolitą konsystencję. Dżem wymieszać z tężejąca galaretką. Wyłożyć do formy, u mnie silikonowa keksówka. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym.

W pozostałym mleku rozmieszać kaszę manną i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu aż zrobi się gęsta masa. Kaszę przestudzić i wyłożyć na galaretkę.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Deser truskawkowo-grysikowy
Schłodzony deser wyjęty z formy silikonowej na deskę
Deser truskawkowo-grysikowy
Przestudzona masa grysikowa wyłożóna na galaretkę
Deser truskawkowo-grysikowy
Galaretka wymieszana z dżemem wyłożona do keksówki
Deser truskawkowo-grysikowy
Ugotowana na gęsto kasza manna na mleku z cukrem