Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowy krem budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy krem budyniowy krok po kroku jak wykonać. Idealny do przekładania ciast, tortów czy babeczek. Polecam.

Domowy krem budyniowy

Składniki:

Domowy krem budyniowy

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier puder według uznania, u mnie 4 lekko kopiaste łyżki

Sposób przygotowania:

Domowy krem budyniowy

Wykonanie budyniu:

Domowy krem budyniowy
Mąkę, mleko i żółtka roztrzepujemy w kubku.

W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie budyniu:

Domowy krem budyniowy
Następnie mleko zagotowujemy, gotujemy z żółtkami.

Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

Studzenie:

Domowy krem budyniowy
Ugotowany budyń przekładamy z garnka do miseczki.

Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek.

Ucieranie kremu:

Domowy krem budyniowy
Ucieramy masło lub margarynę z cukrem pudrem.

Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy.

Ucieranie kremu:

Domowy krem budyniowy
Następnie do masła dodajemy po łyżce budyniu.

Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się warzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.

Ucieranie kremu:

Domowy krem budyniowy
krem utarty jest gotowy do przekładania ciast.

Ucieramy aż krem będzie puszysty. Taki krem jest gotowy do przekładania.