Sposób przygotowania:
Domowy krem budyniowyWykonanie budyniu:
W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie budyniu:
Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Studzenie:
Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek.
Ucieranie kremu:
Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy.
Ucieranie kremu:
Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się warzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.
Ucieranie kremu:
Ucieramy aż krem będzie puszysty. Taki krem jest gotowy do przekładania.