Sposób przygotowania:
Deser truskawkowo marcepanowy
Umyć i usunąć szypułki, pokroić truskawki. Umieścić je w misce i posypać cukrem na syrop. Pokroić niektóre truskawki, że połowę. Przygotować krem: w rondelku, wlać mleko, dodać startą laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia. W misce, utrzeć żółtka i cukier, następnie dodać mąki kukurydzianej. Wlać mleko waniliowe wrzące!!! Wymieszać i wlać to do garnka i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Do wrzątku dodać masło, wymieszać, schłodzić i przechowywać w lodówce. Zbieraj sok z truskawek i zanurzyć szybko łyżką. Następnie ułóż na dole każdej szklanki warstwę herbatników, połowę truskawek, krem, znowu truskawki i warstwę herbatników. Na koniec rozwałkować marcepan, kroimy go o średnicy okularów i kładziemy na herbatniki. Włóż na 2 godziny w lodówki.
mysza75
marietta