slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Deser winogronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczny deser w pucharkach. Deser jest lekki i idealny dla dzieci. Aby jeszcze zachęcić dzieci do jedzenia proponuję posypać je kolorową posypką. Polecam.

Deser winogronowy

Składniki:

Deser winogronowy

 

  • 2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody)
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 150 g winogron bez pestek
  • 1/4 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Deser winogronowy
Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie (jedną w 1 szkl wody a drugą w 400 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy.

Serek homogenizowany przekładamy do miseczki i dodajemy przestudzoną galaretkę (rozpuszczoną w 1 szklance wody). Mieszamy dokładnie a następnie przelewamy delikatnie do pucharków po 6-7 łyżek do jednego pucharka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na zastygniętą masę serową układamy po kilka sztuk winogron i zalewamy delikatnie galaretką (rozpuszczoną w 400 ml)- po 15 łyżek na 1 pucharek. Wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut.

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy koniec woreczka i wyciskamy śmietankę na zastygniętą galaretkę winogronową.

Śmietankę posypujemy kolorowa posypką przed podaniem. Deser przechowujemy w lodówce.