Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Czekoladowa bomba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy.

Czekoladowa bomba Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowa bomba

Tortownica o średnicy 16 cm:

  • 200g maki pszennej
  • 100g cukru
  • 250g margaryny
  • 20g kakao
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • orzeszki
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowa bomba

Masa:

Czekoladowa bomba
Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.

Margarynę należy roztopić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przed pieczeniem:

Czekoladowa bomba
Wierzch deseru można posypać ulubionymi dodatkami.

Masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość posypać żurawiną oraz opcjonalnie orzeszkami i płatkami migdałowymi.

Pieczenie i przechowywanie:

Czekoladowa bomba
Patyczek powinien być suchy, a brzegi gotowego ciasta lekko zapieczone.

Ciasto piec (do tzw. "suchego patyczka" i zapieczonych brzegów) w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kroić już ostudzone.

Przechowywać w lodówce (ciasto będzie przypominać blok czekoladowy) lub temperaturze pokojowej (ciasto będzie miękkie i jakby sernikowate).