Sposób przygotowania:
Deser z bitą śmietaną, serkiem i morelami
Morele dokładnie płuczemy. Przecinamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę kroimy na 4-5 równych kawałków. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Wsypujemy 3 łyżki cukru i energicznie mieszamy do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy około 50 ml wody i ponownie, bardzo szybko mieszamy do połączenia się składników. Wrzucamy pokrojone morele i smażymy przez 3-4 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając, aby owoce pokryły się lekko karmelem. Ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie w wysokim naczyniu na sztywno ubijamy 200 ml śmietany. Ciągle miksując na niewielkich obrotach, dodajemy po łyżce serka homogenizowanego. Na dnie 5 kieliszków lub przezroczystych szklanek układamy po kilka kawałków jeszcze ciepłych moreli, a na nie śmietanę z serkiem. Posypujemy równomiernie rodzynkami. Na sztywno ubijamy pozostałą śmietanę, wsypując pod koniec ostatnią łyżeczkę cukru. Śmietanę rozkładamy do wszystkich pucharków. Na górze układamy pozostałe morele oraz po kilka rodzynek. Podajemy od razu po przygotowaniu.