paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Deser z figą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser z pieczonymi figami w sosie podany z kruszonką.

Deser z figą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z figą

 

  • 8 sztuk figa suszona
  • 3/4 szklanki sok poamrańczowy
  • 150 ml śmietana 18 proc
  • 100 ml serek waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • 1/2 tabliczki czekolada biała
  • 1/2 tabliczki czekolada mleczna
  • 5 dag mąka tortowa
  • 5 dag margaryna
  • 5 dag cukier puder

Sposób przygotowania:

Deser z figą
Figi pozostawić zalane sokiem na około 9-10 godzin. Następnie sok odlać od fig. Margarynę, mąkę i cukier puder zagnieść na kruszonkę. Kruszonkę upiecz na papierze do pieczenia w temp. 180 stopni i wystudzić. ( jeśli podczas pieczenia by się zlepiła pokruszyć ją po upieczeniu). Serek waniliowy , śmietanę oraz 1/3 szklanki soku pomarańczowego wymieszać ( sok bierzemy ten w którym moczyły się figi). Figi przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem śmietanowym piec przez 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć figi i polać sosem. Posypać deser kruszonką. I polać roztopionymi na parze czekoladami białą i mleczną.
Deser z figą
Margarynę, mąkę i cukier puder zagnieść na kruszonkę. Kruszonkę upiecz na papierze do pieczenia w temp. 180 stopni i wystudzić.
Deser z figą
Figi pozostawić zalane sokiem na około 9-10 godzin. Następnie sok odlać od fig.
Deser z figą
Serek waniliowy , śmietanę oraz 1/3 szklanki soku pomarańczowego wymieszać ( sok bierzemy ten w którym moczyły się figi).
Deser z figą
Figi przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem śmietanowym piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

czekolada