Sposób przygotowania:
Deser z figami i borówkamiEtap 1
Figi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i rozgotować. Dodać umyte borówki, gotować jeszcze 2 minuty, ostudzić.
Etap 2
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Bezy rozkruszyć.
Etap 4
Sok z cytryny wymieszać z wodą i resztą cukru, namoczyć w tym biszkopty.
Etap 5
Do 3-4 pucharków nałożyć 1/3 masy serowo-śmietanowej, na to wyłożyć owoce.
Etap 6
Na owocach rozłożyć połowę pozostałej masy z mascarpone, namoczone biszkopty, następnie resztę masy serowo-śmietanowej. Na wierzchu rozłożyć pokruszone bezy.
misia5