Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z figami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, słodziutki deserek z bitą śmietaną z mascarpone, figami, borówkami amerykańskimi, biszkopcikami i pokruszonymi kolorowymi bezikami...

Deser z figami i borówkami

Składniki:

Deser z figami i borówkami

 

  • 2 figi
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 60 g kolorowych bezików
  • 9 okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Deser z figami i borówkami

Etap 1

Deser z figami i borówkami
Borówki amerykańskie dodane do ugotowanych z cukrem fig.

Figi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i rozgotować. Dodać umyte borówki, gotować jeszcze 2 minuty, ostudzić.

Etap 2

Deser z figami i borówkami
Mascarpone i cukier puder dodane do ubitej śmietany.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Deser z figami i borówkami
Małe kolorowe bezy przełożone do miski i rozkruszone.

Bezy rozkruszyć.

Etap 4

Deser z figami i borówkami
Biszkopty namaczane w wodzie z sokiem cytrynowym i cukrem.

Sok z cytryny wymieszać z wodą i resztą cukru, namoczyć w tym biszkopty.

Etap 5

Deser z figami i borówkami

Do 3-4 pucharków nałożyć 1/3 masy serowo-śmietanowej, na to wyłożyć owoce.

Etap 6

Deser z figami i borówkami

Na owocach rozłożyć połowę pozostałej masy z mascarpone, namoczone biszkopty, następnie resztę masy serowo-śmietanowej. Na wierzchu rozłożyć pokruszone bezy.


Tagi:

borówka