Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

SUPERPRZEPIS

Piankowy deser z figami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna delikatna pianka o smaku agrestowym z maślaną masą czekoladową i karmelizowanymi w miodzie świeżymi figami... Czegóż chcieć więcej:)

Piankowy deser z figami

Składniki:

Piankowy deser z figami

 

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 figi

Sposób przygotowania:

Piankowy deser z figami

Etap 1

Piankowy deser z figami
Galaretka o smaku agrestowym rozpuszczona w gorącej wodzie.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.

Etap 2

Piankowy deser z figami
Mleko zagęszczone przelane do miski i dobrze ubite.

Mleko zagęszczone ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Do ubitego mleka dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do 6 wysokich szklanek, odstawić do lodówki do stężenia.

Etap 3

Piankowy deser z figami
Mleko w proszku dodane do ostudzonej czekoladowej masy.

Do garnka przełożyć masło, cukier i kakao, wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić, dodać do niej mleko w proszku, wymieszać.

Etap 4

Piankowy deser z figami
Czekoladowa masa rozłożona na piance agrestowej.

Czekoladową masę rozłożyć na piance agrestowej.

Etap 5

Piankowy deser z figami

Na suchą rozgrzaną patelnię wlać miód. Podgrzewać, aż zacznie się mocno pienić. Figi umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Kawałki fig wrzucić do miodowego karmelu. Smażyć razem ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.

Etap 6

Piankowy deser z figami

Karmelizowane figi ostudzić, ułożyć na każdej porcji deseru.