Sposób przygotowania:
Piankowy deser z figamiEtap 1
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.
Etap 2
Mleko zagęszczone ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Do ubitego mleka dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do 6 wysokich szklanek, odstawić do lodówki do stężenia.
Etap 3
Do garnka przełożyć masło, cukier i kakao, wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić, dodać do niej mleko w proszku, wymieszać.
Etap 4
Czekoladową masę rozłożyć na piance agrestowej.
Etap 5
Na suchą rozgrzaną patelnię wlać miód. Podgrzewać, aż zacznie się mocno pienić. Figi umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Kawałki fig wrzucić do miodowego karmelu. Smażyć razem ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
Etap 6
Karmelizowane figi ostudzić, ułożyć na każdej porcji deseru.
LauraLaura
marietta