Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser jest bardzo pyszny i łatwy w przygotowaniu. Śmietana ryżowa nadaje mu charakteru, a cynamon smaku i kuszącego aromatu.

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową

Składniki:

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową

(1-2 porcje):

  • 2 jabłka (średnie; słodsze)
  • 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
  • 100 g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu)

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową

Jabłka:

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową
Jabłka należy dusić na niewielkim ogniu.

Obrane i pokrojone jabłka należy przełożyć na patelnię/do rondelka i wymieszać z cynamonem.

Całość dusić do miękkości i w razie potrzeby podlać odrobinką wody.

Śmietana:

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową
Syrop klonowy i śmietanę ryżową można zastąpić syropem z agawy, miodem, jogurtem.

Śmietanę należy połączyć z syropem klonowym.

Deser:

Deser z jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową
Deser idealnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu jabłek.

Jabłka można ostudzić lub gorące przełożyć do pucharka/ów.

Całość polać słodką śmietaną i obficie posypać płatkami migdałów.

Tagi:

owoce deser