Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pudding bananowy z nasionami chia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pudding bananowy z jabłkami z dodatkiem nasion chia to pomysł na zdrowy i kolorowy deser. Polecam każdemu łasuchowi.

Pudding bananowy z nasionami chia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pudding bananowy z nasionami chia

 

Sposób przygotowania:

Pudding bananowy z nasionami chia
Banana obrać ze skórki, pokroić włożyć do wysokiego pojemnika, wlać mleko, dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Wsypać 2 łyżki nasion chia, wymieszać, dosłodzić miodem, doprawić sokiem z cytryny.

Odłożyć w chłodne miejsce do napęcznienia. Szczyptę szafranu zamoczyć w łyżce gorącej wody.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać 200 ml wody, dodać kawałek cynamonu, cukier i 3-4 goździki, gotować do miękkości.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z jabłkami , zagotować. Połączyć z wodą z szafranu, wymieszać.

Połowę kisielu wlać do przygotowanych pucharków, wlać tężejący pudding, przykryć resztą kisielu, schłodzić.

Przed podaniem po wierzchu deser posypać musli z granolą i orzechami. 
Pudding bananowy z nasionami chia
Banany zmiksować z mlekiem i ziarenkami wanilii.
Pudding bananowy z nasionami chia
Połączyć z nasionami chia i doprawić do smaku.
Pudding bananowy z nasionami chia
Obrane i pokrojone jabłka zalać wodą i dodać przyprawy.
Pudding bananowy z nasionami chia
Połączyć z mąką ziemniaczaną i wodą z szafranu.
Pudding bananowy z nasionami chia
Warstwami wkładać do pucharków, schłodzić.

Tagi:

deser owoce