dżastysia

dżastysia

Kucharz
[Przepisów: 9]

Deser z kaszy krakowskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser z kaszy krakowskiej (odmiana kaszy gryczanej) można również przygotować z użyciem ryżu.

Deser z kaszy krakowskiej

Składniki:

Deser z kaszy krakowskiej

 

  • 1 szklanka kaszy krakowskiej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa
  • 8-10 dag cukru pudru
  • garść rodzynek
  • trochę cukru waniliowego
  • trochę startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 kg jabłek antonówek
  • pół szklanki śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Deser z kaszy krakowskiej
Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Stopniowo dodając kaszę krakowską, mieszając, doprowadzić do wrzenia, przykryć i ugotować na małym ogniu. Formę do ciasta lub naczynie żaroodporne zmoczyć wodą i obsypać od wewnątrz cukrem pudrem. Namoczyć rodzynki w wodzie, np. z dodatkiem aromatu. jabłka obrać i wyczyścić z nasion, a następnie rozgotować z dodatkiem wody i zetrzeć na masę. Dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczową i zostawić do wystygnięcia. Galaretkę zrobić z pół litra wody (wrzątku) wymieszać dokładnie i poczekać, aż wystygnie. Gdy zacznie gęstnieć, wymieszać z masą jabłkową i zalać tym wyłożoną do naczynia ugotowaną kaszę. Odstawić do ochłodzenia. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Zastygniętą kaszę ostrożnie przełożyć na półmisek i udekorować z wierzchu ubitą śmietanką.