Sposób przygotowania:
Deser z kaszy krakowskiej
Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Stopniowo dodając kaszę krakowską, mieszając, doprowadzić do wrzenia, przykryć i ugotować na małym ogniu. Formę do ciasta lub naczynie żaroodporne zmoczyć wodą i obsypać od wewnątrz cukrem pudrem. Namoczyć rodzynki w wodzie, np. z dodatkiem aromatu. jabłka obrać i wyczyścić z nasion, a następnie rozgotować z dodatkiem wody i zetrzeć na masę. Dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczową i zostawić do wystygnięcia. Galaretkę zrobić z pół litra wody (wrzątku) wymieszać dokładnie i poczekać, aż wystygnie. Gdy zacznie gęstnieć, wymieszać z masą jabłkową i zalać tym wyłożoną do naczynia ugotowaną kaszę. Odstawić do ochłodzenia. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Zastygniętą kaszę ostrożnie przełożyć na półmisek i udekorować z wierzchu ubitą śmietanką.