Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kawową kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny deser z kaszy manny o smaku kawowym, z jagodami z kompotu, bitą śmietaną i kolorowymi bezami.

Deser z kawową kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kawową kaszą

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki jagód z kompotu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • małe kolorowe bezy - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser z kawową kaszą
Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy i kawę, zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kawową kaszę przestudzić i rozłożyć do 4 szklaneczek. Na kaszy rozłożyć odsączone jagody. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na jagodach. Na wierzchu ułożyć małe kolorowe bezy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser z kawową kaszą
Przelane do garnka mleko z dodatkiem cukru cukru waniliowego i kawy.
Deser z kawową kaszą
Kasza manna ugotowana na posłodzonym kawowym mleku.
Deser z kawową kaszą
Odsączone jagody z kompotu rozłożone na kaszy.
Deser z kawową kaszą
Ubita na sztywno śmietana wymieszana z cukrem pudrem.