Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kruszonką i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny deser warstwowy. Mleczno-maślany krem, kawałki kiwi, bita śmietana z cukrem pudrem i kruszonka.

Deser z kruszonką i kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kruszonką i kiwi

 

  • Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • Mleczna masa:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • 4 duże kiwi
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z kruszonką i kiwi
Kruszonka: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko zagnieść, a następnie rozkruszyć na kruszonkę. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, na niego rozsypać kruszonkę. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Kruszonkę ostudzić. Mleczna masa: Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Masę przestudzić. Dodać do niej mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, rozłożyć do 4 szklaneczek. Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na mlecznym kremie. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na kiwi. Na wierzchu rozsypać przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Deser z kruszonką i kiwi
Gotowa upieczona na rumiano kruszonka z masła cukru i mąki.
Deser z kruszonką i kiwi
Mleko w proszku dodane do maślanej masy.
Deser z kruszonką i kiwi
Kawałki kiwi ułożone na mlecznym kremie.
Deser z kruszonką i kiwi
Bita śmietana z cukrem pudrem rozłożona na kiwi.