Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, lekki deser z musem z mango, kremem i prażonymi migdałami. Deser, który ucieszy każde podniebienie.

Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami

 

  • 250ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g serka mascarpone
  • 1 mango
  • 50g płatków migdałowych
  • 15 sztuk biszkoptów okrągłych
  • 150 ml mocnej kawy parzonej
  • rurki waflowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami
Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki i miksuję blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi. 
Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami
Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki i miksuję blenderem na gładki mus.
Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni.
Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami
Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi.