haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Deser z papugą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce same w sobie są wspaniałym deserem, a deser z papugą nie jest sałatką (sałatka ma więcej niż jeden składnik), a jedynie atrakcyjnym sposobem podania. To sztuka carvingu - czyli rzeźbienia w owocach i warzywach. Zachęcam do spróbowania!

Deser z papugą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Deser z papugą

 

  • 1 duży świeży ananas
  • 1/2 dość dużej obranej marchewki
  • 2 wykałaczki
  • 1 drewniany patyk do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Deser z papugą
Duży ananas przecinamy na połowę w poziomie, tak żeby uzyskać część z której zrobimy misę i część liściastą z kawałkiem owocu. Dolna część odkładamy. Górna część (ta która ma liście, ścinamy z czterech stron, tworząc kostkę z miąższu, a następnie rzeźbimy małym ostrym nożykiem głowę papugi bez dzióbka. zewnętrzne liście przystrzygamy na krótko nożyczkami, a środkowe zostawiamy jako ogon. teraz dzióbek: w kawałku marchewki rzeźbimy zakrzywiony dziób papugi i mocujemy go do głowy za pomocą wykałaczki. potrzebujemy jeszcze patyczek do szaszłyków z którego robimy dwie nóżki i wbijamy je w liściasty tułów.
Bierzemy dolną część ananasa, wydrążamy miąższ, ścinamy lekko spod, żeby ananasowa misa stała stabilnie na talerzyku, kroimy miąższ w dużą kostkę i wkładamy do misy powstałej po wydrążeniu.
W brzeg misy wbijamy za pomocą nóżek papugę i gotowe! Życzę miłej zabawy!
Deser z papugą
Ananasa przecinamy na pół w poziomie, dolna część odkładamy.
Deser z papugą
Górną część ścinamy z czterech stron i ścięte boki odkładamy.
Deser z papugą
Rzeźbimy głowę papugi i nożyczkami śtrzyżemy liście tworząc tułów.i
Deser z papugą
Dolna część wydrążamy na kształt misy i lekko ścinamy spód, żeby misa samodzielnie stała.
Deser z papugą
Miąższ ze środka misy i ze ściętych boków kroimy w dużą kostkę i wypełniamy nią misę.