Sposób przygotowania:
Deser z papugą
Duży ananas przecinamy na połowę w poziomie, tak żeby uzyskać część z której zrobimy misę i część liściastą z kawałkiem owocu. Dolna część odkładamy. Górna część (ta która ma liście, ścinamy z czterech stron, tworząc kostkę z miąższu, a następnie rzeźbimy małym ostrym nożykiem głowę papugi bez dzióbka. zewnętrzne liście przystrzygamy na krótko nożyczkami, a środkowe zostawiamy jako ogon. teraz dzióbek: w kawałku marchewki rzeźbimy zakrzywiony dziób papugi i mocujemy go do głowy za pomocą wykałaczki. potrzebujemy jeszcze patyczek do szaszłyków z którego robimy dwie nóżki i wbijamy je w liściasty tułów.
Bierzemy dolną część ananasa, wydrążamy miąższ, ścinamy lekko spod, żeby ananasowa misa stała stabilnie na talerzyku, kroimy miąższ w dużą kostkę i wkładamy do misy powstałej po wydrążeniu.
W brzeg misy wbijamy za pomocą nóżek papugę i gotowe! Życzę miłej zabawy!
Bierzemy dolną część ananasa, wydrążamy miąższ, ścinamy lekko spod, żeby ananasowa misa stała stabilnie na talerzyku, kroimy miąższ w dużą kostkę i wkładamy do misy powstałej po wydrążeniu.
W brzeg misy wbijamy za pomocą nóżek papugę i gotowe! Życzę miłej zabawy!