Sposób przygotowania:
Rajski torcik MonikiBiszkopty:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
ETAP 2:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na pół. Można również podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne blaty.
Masa budyniowo-limonkowa:
Z limonki zetrzeć skórkę i wycisąać sok. Sok wymieszać z żelatyną i zostawić do napęcznienia. Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować z ksylitolem. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać skórkę limonową i namoczona żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
ETAP 4:
Banana pokroić w małą kostkę i dodać do budyniu, wymieszać.
ETAP 5:
Karambolę pokroić w cienkie plasterki. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy i ułożyć do około plastry owocu. Następnie ostrożnie wylać biszkopt, zostawić do ostygnięcia, po czym ułożyć drugi biszkopt, wstawić do lodówki.
masa z papaji:
W małej miseczce wymieszać żelatynę z 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Papaje obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.
Masę ostrożnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 15-18 minut. W miedzy czasie owoce do dekoracji pokroić w cienkie plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc.