Sposób przygotowania:
Botwinka z kurczakiemPrzygotowanie bulionu:
Kurczaka zalać wodą i gotować. Gdy zacznie się szumować zdjąć pianę, dodać obraną i umytą włoszczyznę, ząbki czosnku, ziele oraz liście laurowe. Gotować pół godziny. Po tym czasie mięso i włoszczyznę wyłowić (marchew można zostawić).
Przygotowanie składników:
W czasie gotowania bulionu obrane ziemniaki pokroić w kostkę, obranego buraka zetrzeć na dużych oczkach, liście botwiny drobno posiekać a buraczki pokroić w grube plasterki.
Gotowanie zupy:
Do ugotowanego bulionu dodać pół startego buraka, cytrynę, botwinę, ziemniaki oraz obrane i pokrojone w kostkę mięso. Gotować 20 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem, dodać startego pozostałego buraka i gotować jeszcze 10 minut. Zupę podawać z kleksem śmietany lub jogurtu. Smacznego!