SUPERPRZEPIS

Deser z patelni

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Deser z patelni Więcej zdjęć (4)

Ciasto nie jest duże, ale smaczne i jego przygotowanie nie zajmie nawet 30 min.

Składniki:

Deser z patelni

 

  • 1 szklanka owoców mieszanych
  • 1 łyżka dowolnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Deser z patelni
Owoce ja miałam jabłka, mandarynki i truskawki(niestety mrożone) podzielić na mniejsze kawałeczki (oprócz truskawek) i przełożyć na patelnię, dodać wino i miód, wszystko przesmażyć kilka minut w tym czasie można przygotować ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na bezę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec olej, powstanie nam ciasto jak na biszkopt. Ciasto wylać na owoce, wyrównać wierzch i smażyć pod przykryciem na malutkim gazie do 10 min. Gotowe ciasto ma być zwarte i sprężyste, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy ciasto jest gotowe odkryć pokrywkę, zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na patelni do 5 min. Ciasto przełożyć na talerz (owocami do góry) posypać cukrem pudrem i już można podawać..
Deser z patelni
Owoce przełożyć na patelnię i dodać wino oraz miód
Deser z patelni
Powstanie nam gęste i delikatne ciasto jak na biszkopt
Deser z patelni
Gotowe ciasto odkryć i zostawić jeszcze na patelni

Tagi:

jajko jajka