Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny deser z kaszą manną w dwóch smakach, zmiksowanymi truskawkami z syropem z mniszka lekarskiego i bitą śmietaną z serkiem waniliowym.

Deser z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z truskawkami

 

  • 1 szklanka mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • ok. 15 dkg truskawek
  • 4 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z truskawkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę przestudzić. Połowę kaszy rozłożyć do 3 szklaneczek. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszać, rozłożyć do szklanek. Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z syropem z mniszka lekarskiego. Zmiksowane truskawki rozłożyć na kaszy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na zmiksowane truskawki. Pozostawione truskawki pokroić w kostkę, ułożyć na każdej porcji deseru. Można deser dodatkowo udekorować listkami melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser z truskawkami
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Deser z truskawkami
Połowa kaszy manny rozłożona do szklaneczek.
Deser z truskawkami
Druga część kaszy dokładnie wymieszana z kakao.
Deser z truskawkami
Truskawki zmiksowane z syropem z mniszka lekarskiego.