Sposób przygotowania:
Deser z truskawkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę przestudzić. Połowę kaszy rozłożyć do 3 szklaneczek. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszać, rozłożyć do szklanek. Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z syropem z mniszka lekarskiego. Zmiksowane truskawki rozłożyć na kaszy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na zmiksowane truskawki. Pozostawione truskawki pokroić w kostkę, ułożyć na każdej porcji deseru. Można deser dodatkowo udekorować listkami melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.