Sposób przygotowania:
Deserowa tarta z jabłkami
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na spód. Mąke mieszamy z jajkiem, drożdżami, masłem , oliwą i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, w trakcie dodajemy odrobinę ciepłej wody, tak aby ciasto było sprężyste i miękkie (ale nie powinno się zbytnio kleić). Wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Nadzienie:Jabłka obieramy, pozbawiamy pestek itd. i kroimy w cienkie plastry, które polewamy odrobiną soku z cytryny. Ser, cukier, jogurt, jajko, aromat i szczyptę soli ubijamy trzepaczką tak aby powstała gładka, jednolita masa, którą następnie mieszzamy z jabłkami. Gotowym ciastem wykładamy równomiernie formę na tartę, którą wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni ( u mnie termoobieg + grzałka góra i dół). Po tym czasie przygotwane nadzienie przekładamy na spód i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 min. (góra musi się ściąć ). Kilkanaście minut przed końcem całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego :)
szpileczka