SUPERPRZEPIS

Deserowa tarta z jabłkami

  • 1
  • ajo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Deserowa tarta z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Tarta na pełnoziarnistym spodzie z jabłkami.

Składniki:

Deserowa tarta z jabłkami

 

 

  • Wierzch:
  • 3 średnie jabłka
  • ok. 125 g jogurtu naturalnego
  • ok. 125 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego (można dodać mniej)
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • sól
  • mała garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Deserowa tarta z jabłkami
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na spód. Mąke mieszamy z jajkiem, drożdżami, masłem , oliwą i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, w trakcie dodajemy odrobinę ciepłej wody, tak aby ciasto było sprężyste i miękkie (ale nie powinno się zbytnio kleić). Wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Nadzienie:Jabłka obieramy, pozbawiamy pestek itd. i kroimy w cienkie plastry, które polewamy odrobiną soku z cytryny. Ser, cukier, jogurt, jajko, aromat i szczyptę soli ubijamy trzepaczką tak aby powstała gładka, jednolita masa, którą następnie mieszzamy z jabłkami. Gotowym ciastem wykładamy równomiernie formę na tartę, którą wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni ( u mnie termoobieg + grzałka góra i dół). Po tym czasie przygotwane nadzienie przekładamy na spód i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 min. (góra musi się ściąć ). Kilkanaście minut przed końcem całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego :)
Deserowa tarta z jabłkami
jabłka obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny
Deserowa tarta z jabłkami
następnie jabłka wymieszać z masą serową
Deserowa tarta z jabłkami
pełnoziarnisty spód do tarty, pyszny i zdrowy
Deserowa tarta z jabłkami
całość przed ostatecznym włożeniem d pieca