Sposób przygotowania:
Dietetyczna zapiekanka warzywna
Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posolić z obu stron i odłożyć na bok. Ziemniaki osolić i ugotować, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w "patyczki". Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na łyżeczce oliwy, bądź bez tłuszczu na teflonie, aż do zarumienia. Na samym dole naczynia ułożyć warstwę cukinii na to ziemniaki i pieczarki. Lekko solimy, po czym wykładamy na to cebulę, którą również solimy. Na to plasterki bakłażana i doprawiamy do smaku pieprzem, carry, papryką i solą. Na sam wierzch kładziemy paprykę i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180st. Po 15-20 minutach wyjmujemy zapiekankę i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 3-5 min, aż ser się ładnie roztopi, ale nie zarumieni. Smacznego 100g zapiekanki ma 61kcal :)