Z_kuchni_i_ogrodu

Z_kuchni_i_ogrodu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Dip z zielonego groszku i crudités

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to alternatywa na guacamole. Zamiast avocado, które jest bardzo tłuste i kaloryczne używamy tu zielonego groszku.

Dip z zielonego groszku i crudités Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dip z zielonego groszku i crudités

 

  • 350g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 zielone cebulki albo szczypiorek
  • skórka i sok z limonki, druga limonka do dekoracji
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sos Tabasco, ilość według uznania
  • łyżka majonezu light
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej papryki w proszku do dekoracji
  • 6 małych marchewek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwone jabłko
  • 1 gruszka
  • sok z 1 cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Dip z zielonego groszku i crudités
Rozmrożony groszek wrzuć do robota kuchennego lub blendera, dodaj wycisnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę, otartą skórkę i sok z 1 limonki, pół łyżeczki kuminu, troche sosu Tabasco, majonez odtłuszczony oraz dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij w blenderze. Dodaj pokrojoną natkę i tylko na krótko włącz blender. Przełóż masę do miseczki, przykryj folią do żywności i włóż do lodówki na 30 min. Marchewki pokroj w słupki, w ten sam sposób pokroj seler naciowy. Jabłka nie obieraj ze skórki i pokroj je na półplasterki. Gruszkę obierz i także pokroj na półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny i plasterki owoców włóż do niego na chwilę aby nie ściemniały. Ułóż pokrojone warzywa i owoce na brzegach dużego talerza a na jego środku postaw miseczkę z dipem. Dip posyp dekoracyjnie słodką papryką i na środku połóż plasterek limonki. Na imprezie nabieraj dip za pomocą kawałków warzyw i owoców.
Dip z zielonego groszku i crudités
Rozmrożony zielony groszek wrzuć do blendera i dodaj pozostałe składniki
Dip z zielonego groszku i crudités
Gładką masę przełóż do ładnej miseczki
Dip z zielonego groszku i crudités
Gładką masę przełóż do ładnej miseczki
Dip z zielonego groszku i crudités
Wycisnij sok z jednej cytryny i włóż do niego owoce