Sposób przygotowania:
Domek
Trzeba zmielić w maszynce ser. Zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i miękką margaryną lub masłem, dodać zmielony ser i znowu zmiksować. Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, zmiksować.
Teraz układamy na kawałku aluminiowej folii pięć rządków herbatników – po trzy w każdym rzędzie ( tak, żeby dłuższa krawędź była na zewnątrz każdego rzędu)
Smarujemy na herbatnikach jedną część masy (moja Mamusia najpierw smarowała ciemną, ja zrobiłam odwrotnie – przez przypadek), układamy kolejnych pięć rządków po trzy herbatniki i wykładamy drugą część masy. Teraz podciągamy końce folii po obu stronach tak, by powstał trójkątny „domek”.
Polewę robi się bardzo łatwo – wszystkie składniki do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy na gładziutką masę.Nie dopuszczamy do wrzenia!
Sernik można polać dopiero, kiedy masa nieco ostygnie i zgęstnieje… Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Można po zastygnięciu posypać wiórkami kokosowymi - pychotka
Teraz układamy na kawałku aluminiowej folii pięć rządków herbatników – po trzy w każdym rzędzie ( tak, żeby dłuższa krawędź była na zewnątrz każdego rzędu)
Smarujemy na herbatnikach jedną część masy (moja Mamusia najpierw smarowała ciemną, ja zrobiłam odwrotnie – przez przypadek), układamy kolejnych pięć rządków po trzy herbatniki i wykładamy drugą część masy. Teraz podciągamy końce folii po obu stronach tak, by powstał trójkątny „domek”.
Polewę robi się bardzo łatwo – wszystkie składniki do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy na gładziutką masę.Nie dopuszczamy do wrzenia!
Sernik można polać dopiero, kiedy masa nieco ostygnie i zgęstnieje… Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Można po zastygnięciu posypać wiórkami kokosowymi - pychotka