Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Domowa chałwa z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne sprawdzone domowe czyli zdrowe

Domowa chałwa z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa chałwa z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałwa z dodatkami
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania). Wersje smakowe: -zwykła- bez dodatków -orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami -kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam -z rodzynkami
Domowa chałwa z dodatkami
Rodzynki polewamy wrzątkiem a migdały kroimy
Domowa chałwa z dodatkami
Prużymy sezam na dużej patelni aż będzie lekko złoty
Domowa chałwa z dodatkami
Blenderujemy sezam na bardzo drobną masę
Domowa chałwa z dodatkami
Wykładamy foremki dodając róże dodatki

Tagi:

czekolada