lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowa drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne polecam wspaniali smak :)

Domowa drożdżówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa drożdżówka

 

  • 5 jaj

 

 

 

  • szklanka cukru

 

  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro waniliowego

 

  • 3/4 szklanki oleju

 

  • 5 szklanek mąki tortowej

 

Sposób przygotowania:

Domowa drożdżówka
Ciasto: Do dużej miski wbijamy jaja . Roztrzepujemy je widelcem dodajemy szczyptę soli . Kruszymy drożdże i posypujemy na jaja. Polewamy szklanką mleka na to olej i posypujemy mąką. Zostawiamy tak na trzy godziny przykryte ściereczką. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i mieszały całość. Przekładamy do formy prostokątnej standard . Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przekładamy drożdżowe ciacho . Kruszonka: Składniki:200 g mąki100 g masła100 g cukru Zagnieść składniki i posypać na ciasto drożdżowe . Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach .
Domowa drożdżówka
Rozbełtane jaja drożdże rozkruszone na to szklanka cukru posypana
Domowa drożdżówka
Na cukier polewamy olejem 1 szklanka i mleko waniliowe
Domowa drożdżówka
Na sama górę posypujemy mąką i przykrywamy ciereczką na trzy godziny
Domowa drożdżówka
Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bułka tarta na wierzch posypujemy kruszonką