Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać 1/2 szkl. letniego mleka, dodać 3 łyżki mąki i zamieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać do mąki gotowy rozczyn, jajko, cukier waniliowy i resztę letniego mleka.
Ciasto dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta ( łyżkę za każdym razem przed nabieraniem ciasta należy maczać w zimnej wodzie ). Smażyć racuszki po ok. 3 min. z każdej strony.
Po usmażeniu racuszki odkładamy na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Ciasto dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta ( łyżkę za każdym razem przed nabieraniem ciasta należy maczać w zimnej wodzie ). Smażyć racuszki po ok. 3 min. z każdej strony.
Po usmażeniu racuszki odkładamy na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Czekoladka 2