Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pączki z marmoladą wieloowocową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pączki nadziane twardą marmoladą wieloowocową. Oblane białą polewą czekoladową smakują wprost idealnie.

Pączki z marmoladą wieloowocową

Składniki:

Pączki z marmoladą wieloowocową

na ciasto :

Nadzienie:

  • marmolada twarda wieloowocowa

Dodatkowo :

  • 1 litr oleju i 1 kostka smalcu do smażenia

Do dekoracji:

  • gotowa biała polewa czekoladowa
  • kolorowe ozdobne cukiereczki

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą wieloowocową

Ciasto:

Pączki z marmoladą wieloowocową
Ciasto drożdżowe zarabiamy w dużej misce

W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, rozrobić z lekko ciepłym mlekiem, dodać żółtka, jajko, rozmieszać, dodać przesianą mąkę, wyrabiać chwilkę ciasto. Jak ciasto jest gładkie i odstaje od ręki dodać stopione letnie masło. Dokładnie wyrobić ciasto aby całkowicie się wchłonął tłuszcz. Na końcu dodać rum. Ponownie wyrobić ciasto z rumem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięci, aż ciastem podwoi swoją objętość ok. 20-25 min.

Formowanie pączków :

Pączki z marmoladą wieloowocową
Uformowane pączki kładziemy na podsypanej mąką deseczce i pozostawiamy do podrośnięcia

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką dość grube krążki ok.8-9 mm. Na środek każdego krążka dajemy odrobinę marmolady zlepiamy dokładnie wkoło brzegi. W rękach formujemy pączki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, układając pączki w odstępach na posypanej mąką deseczce.

Smażenie pączków :

Pączki z marmoladą wieloowocową
W dużym płaskim rondlu na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyrośnięte pączki

W dużym rondlu rozgrzewamy olej ze smalcem. Wyrośnięte pączki smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na ciemno złoty kolor. Usmażone pączki osączamy na papierowym ręczniku.

Etap końcowy :

Wystudzone pączki polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i posypujemy dowolnie cukrowymi ozdobami.