Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą wieloowocowąCiasto:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, rozrobić z lekko ciepłym mlekiem, dodać żółtka, jajko, rozmieszać, dodać przesianą mąkę, wyrabiać chwilkę ciasto. Jak ciasto jest gładkie i odstaje od ręki dodać stopione letnie masło. Dokładnie wyrobić ciasto aby całkowicie się wchłonął tłuszcz. Na końcu dodać rum. Ponownie wyrobić ciasto z rumem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięci, aż ciastem podwoi swoją objętość ok. 20-25 min.
Formowanie pączków :
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką dość grube krążki ok.8-9 mm. Na środek każdego krążka dajemy odrobinę marmolady zlepiamy dokładnie wkoło brzegi. W rękach formujemy pączki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, układając pączki w odstępach na posypanej mąką deseczce.
Smażenie pączków :
W dużym rondlu rozgrzewamy olej ze smalcem. Wyrośnięte pączki smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na ciemno złoty kolor. Usmażone pączki osączamy na papierowym ręczniku.
Etap końcowy :
Wystudzone pączki polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i posypujemy dowolnie cukrowymi ozdobami.