Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z derenia jadalnego
1. Owoce derenia myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy pestki i odważamy 1 kg owoców. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około godzinę.
2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.
3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml.
Waga owoców po usunięciu pestek.
Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.
3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml.
Waga owoców po usunięciu pestek.
Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
skuter5
Babeczka35
Do deserów, do naleśników, do świeżej bułeczki, można dodać do herbaty :)