Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowa konfitura z derenia jadalnego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszna konfitura z derenia jadalnego. Kto takiej nie robił to polecam. Tylko dwa składniki i mamy 4 słoiczki. Idealna do świeżej bułeczki czy naleśników.

Domowa konfitura z derenia jadalnego

Składniki:

Domowa konfitura z derenia jadalnego

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego (waga po usunięciu pestek)
  • około 30 dag cukru

Sposób przygotowania:

Domowa konfitura z derenia jadalnego
1. Owoce derenia myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy pestki i odważamy 1 kg owoców. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około godzinę.

2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.

3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml.

Waga owoców po usunięciu pestek.

Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.