Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Leczo z cukinii z pieczarkami i kiełbasą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo z cukinii to pyszne sezonowe danie. Trwa sezon na cukinię i inne warzywa, które są pachnące i soczyste. Warto, więc przygotować takie danie, które jest bardzo aromatyczne, kolorowe i sycące. Takie danie podaję zawsze ze świeżym pieczywem.

Leczo z cukinii z pieczarkami i kiełbasą

Składniki:

Leczo z cukinii z pieczarkami i kiełbasą

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 50 dag pieczarek
  • 4 pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • 40 dag ulubionej kiełbasy ( najlepiej dobrej jakości )
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona według uznania
  • bulion warzywny według uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii z pieczarkami i kiełbasą
1. Warzywa i pieczarki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w półplastry, pieczarki w plasterki, pomidory w cząstki, marchewkę w plasterki, cukinię w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, kolejno przesmażamy osobno kiełbasę, paprykę, cebulę, pieczarki, marchewkę, cukinię i pomidory, z przesmażanych pomidorów zdejmujemy skórki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Ilość bulionu zależy od tego jak geste chcemy mieć leczo. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.

3. Gotowe danie podajemy najlepiej z ze świeżym pieczywem.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można dowolnie przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.