zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Konfitura z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dostałam od sąsiadki spora ilość rabarbaru i muszę go przerobić. Dziś smaczna konfitura, choć kolorem nie powala to jest bardzo dobra.

Konfitura z rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z rabarbaru

 

  • 2 kg rabarbaru ( waga po obraniu )
  • 800 g cukru
  • 2 konfitur-fix ( 50 g )

Sposób przygotowania:

Konfitura z rabarbaru
Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i konfitur-fix i dobrze wymieszać. Mieszając wszystko doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty. Blenderem miksować chwilkę aby część rabarbaru rozdrobnić. Gorącą konfiturą napełnić słoiczki, zakręcić i na chwilę postawić do góry dnem. Potem odwrócić słoiki i zostawić do wystudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.
Konfitura z rabarbaru
pokrojony rabarbar wrzucić do wiekszego garnka
Konfitura z rabarbaru
wsypać cukier oraz konfitur fix i wymieszać
Konfitura z rabarbaru
od zagotowania gotowac 3 minuty a potem chwilkę blendować
Konfitura z rabarbaru
napełnic słoiczki i szczelnie zakręcić wynieśc w chłodne miejsce