Sposób przygotowania:
Konfitura z czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę obieramy, oczyszczamy z listków i płuczemy kilka razy.
Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając aby nam sie nie przypaliła.
Gotujemy tak długo aż porzeczka puści sok.
Dodajemy cukier i dusimy około 1,5 - 2 godzin.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Pamiętajmy że słoiczki muszą być suche.
Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając aby nam sie nie przypaliła.
Gotujemy tak długo aż porzeczka puści sok.
Dodajemy cukier i dusimy około 1,5 - 2 godzin.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Pamiętajmy że słoiczki muszą być suche.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Jest pyszna.;)