BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Konfitura z czarnej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną konfiturę z czarnej porzeczki.Taka konfitura nadaje się prawie do wszystkiego. Stosuje ją do smarowania spodu z tortu, do deserów, naleśników, na grzanki itp. Jest bardzo smaczna.

Konfitura z czarnej porzeczki

Składniki:

Konfitura z czarnej porzeczki

 

  • czarna porzeczka około 2 kg,
  • woda około 50 -60 ml,
  • cukier około 500 g,( według uznania)

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę obieramy, oczyszczamy z listków i płuczemy kilka razy.

Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając aby nam sie nie przypaliła.

Gotujemy tak długo aż porzeczka puści sok.

Dodajemy cukier i dusimy około 1,5 - 2 godzin.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.

Pamiętajmy że słoiczki muszą być suche.