Sposób przygotowania:
Domowa masa makowa
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy go mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 45 minut (trzeba uważać żeby się nie przypalił ) . Ugotowany mak odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa 3-krotnie. Rodzynki wsypujemy do kubeczka zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Orzechy i migdały drobno siekamy. Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy do niego masło i miód i ucieramy przez 15 minut. (jeśli nie mamy makutry masło rozpuszczamy wraz z miodem w rondelku i dodajemy do zmielonego maku – mieszamy ).
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy i migdały, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową – wszystko jeszcze raz starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do ciast, bułek czy wigilijnych klusek z makiem.
Orzechy i migdały drobno siekamy. Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy do niego masło i miód i ucieramy przez 15 minut. (jeśli nie mamy makutry masło rozpuszczamy wraz z miodem w rondelku i dodajemy do zmielonego maku – mieszamy ).
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy i migdały, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową – wszystko jeszcze raz starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do ciast, bułek czy wigilijnych klusek z makiem.
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki