Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowa masa makowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowa masa makowa może wymaga nieco pracy, ale ma tak boski smak, że wynagradza nam to wszystko, a poza tym ucieranie maku bywa relaksujące.

Domowa masa makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa masa makowa

 

  • 1 opakowanie maku (250 gram )
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • ½ łyżki skórki pomarańczowej świeżej lub kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Domowa masa makowa
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy go mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 45 minut (trzeba uważać żeby się nie przypalił ) . Ugotowany mak odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa 3-krotnie. Rodzynki wsypujemy do kubeczka zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.

Orzechy i migdały drobno siekamy. Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy do niego masło i miód i ucieramy przez 15 minut. (jeśli nie mamy makutry masło rozpuszczamy wraz z miodem w rondelku i dodajemy do zmielonego maku – mieszamy ).

Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy i migdały, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową – wszystko jeszcze raz starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do ciast, bułek czy wigilijnych klusek z makiem.
Domowa masa makowa
Mak wsypujemy do garnka zalewamy mlekiem i gotujemy
Domowa masa makowa
Ugotowany mak odsączamy na sitku i mielimy 3 razy
Domowa masa makowa
Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy masło i ucieramy
Domowa masa makowa
Kiedy mak zbieleje dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i miód