rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowa masa makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez maku. Wbrew pozorom sposobów na jego wykorzystanie jest wiele, ale to makowniki wiodą prym :)

Domowa masa makowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Domowa masa makowa
Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.
Domowa masa makowa
Mak gotujemy a następnie odcedzamy na sitka
Domowa masa makowa
Przecedzony mak przepuszczamy przez maszynkę do mięsa 2 razy

Tagi:

jajko jajka mak