dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Domowa Nutella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Myślę, że nie trzeba prezentować - tytuł przepisu mówi sam za siebie :] Nutella

Domowa Nutella

Składniki:

Domowa Nutella

 

  • 60g orzechów laskowych
  • 200ml słodzonego mleka skondensowanego
  • pół kostki masła
  • tabliczka czekolady mlecznej 100g (może być 125)
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Domowa Nutella
Orzechy podprażyć ok 5 min na suchej patelni (najlepiej teflonowej), wysypać na materiałową ściereczkę kuchenną i zwinąć jak sakiewkę, czyli wysypać na środek i zebrać rogi razem, można związać gumką. Teraz trzeba pozbyć się skórki - najlepiej pomasować dwoma rękami ten woreczek - mamy przy okazji ciepły masaż rąk :P Po otwarciu sakiewki wybieramy orzechy spośród skórki i wsypujemy do miksera - miksujemy ma krem (najpierw zmielą się na pył a po wpływem dalszego miksowania wydobędzie się z nich olej co połączy wszystko w całą zwięzłą masę o konsystencji masła orzechowego (dobrze nam znanego). Gotowy przekładamy do miski i dodajemy mleko, masło i czekoladę. Stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą i powoli wszystko roztapiamy, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem. Gdy już wszystko ładnie się połączy, zdjąć miskę z garnka, dodać łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Gotowy krem przelać do słoika, pozostawić do ostygnięcia, zamknąć i potem przechowywać w lodówce (ok miesiąc postoi spokojnie)

Tagi:

czekolada