Sposób przygotowania:
Domowa Nutella
Orzechy podprażyć ok 5 min na suchej patelni (najlepiej teflonowej), wysypać na materiałową ściereczkę kuchenną i zwinąć jak sakiewkę, czyli wysypać na środek i zebrać rogi razem, można związać gumką. Teraz trzeba pozbyć się skórki - najlepiej pomasować dwoma rękami ten woreczek - mamy przy okazji ciepły masaż rąk :P Po otwarciu sakiewki wybieramy orzechy spośród skórki i wsypujemy do miksera - miksujemy ma krem (najpierw zmielą się na pył a po wpływem dalszego miksowania wydobędzie się z nich olej co połączy wszystko w całą zwięzłą masę o konsystencji masła orzechowego (dobrze nam znanego). Gotowy przekładamy do miski i dodajemy mleko, masło i czekoladę. Stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą i powoli wszystko roztapiamy, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem. Gdy już wszystko ładnie się połączy, zdjąć miskę z garnka, dodać łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Gotowy krem przelać do słoika, pozostawić do ostygnięcia, zamknąć i potem przechowywać w lodówce (ok miesiąc postoi spokojnie)