mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna, słodka masa do nadzień np babeczek, a nawet do naleśników na słodko

Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa

 

  • 2 szklanka 8 łyżkek mleko ,
  • 6 dag mąka ,
  • 6 dag masło ,
  • 8 sztuk żółtko ,
  • 2 sztuki cukier waniliowy ,
  • 1 4/5 szklanki cukier

Sposób przygotowania:

Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa
Składniki o temperaturze pokojowej. Na początku musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy. Mleko zagotowujemy w garnuszku z cukrem. Następnym etapem jest zrobienie zasmażki.Z mąki i masła robimy zasmażkę i dodajemy do gotującego się mleka.Dodajemy żółtka do mleka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy cukry waniliowe, mieszamy. Masa jest bardzo pyszna, a przede wszystkim domowa,a nie kupna.
Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa
oddzielone żółtka od białek, roztrzepywane
Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa
dodawanie zasmażki do mleka z cukrem
Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa
gotowe żółtka do dodania do mleka w garnku
Domowa, przepyszna masa a'la bydyniowa
dodawanie żóltek do mleka znajdującego się w garnku