Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowe chipsy ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja dla wszystkich chipsożerców oraz miłośników słonych przekąsek. Ich przygotowanie jest banalnie proste oraz bardzo ekonomiczne.

Domowe chipsy ziemniaczane

Składniki:

Domowe chipsy ziemniaczane

 

  • 5 ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Domowe chipsy ziemniaczane

Ziemniaki:

Domowe chipsy ziemniaczane
Ja użyłam ziemniaków o średniej wielkości.

Ziemniaki należy obrać umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.

Moim zdaniem najlepszą metodą jest ich krojenie za pomocą obieraczki do warzyw.

Płukanie:

Domowe chipsy ziemniaczane
Przepłukane ziemniaki sprawią, że chipsy będą bardziej chrupiące.

Pokrojone plasterki ziemniaków należy kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z nich skrobi i następnie dokładnie osuszyć.

Smażenie i przyprawy:

Domowe chipsy ziemniaczane
Ja najbardziej lubię chipsy delikatnie solone.

Chipsy smażyć partiami na uprzednio rozgrzanym tłuszczu.

Powinny być zarumienione.

Następnie należy je odsączyć z nadmiaru oleju oraz posypać przyprawami.