kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Chipsy z buraków i frytki z batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na większości spotkań towarzyskich królują chipsy i mrożone frytki z piekarnika, gdyż najłatwiej jest nam po nie sięgnąć. Na szczęście istnieje zdrowsza i lepsza alternatywa i to ona króluje u mnie na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

Chipsy z buraków i frytki z batatów

Składniki:

Chipsy z buraków i frytki z batatów

 

Sposób przygotowania:

Chipsy z buraków i frytki z batatów

ETAP 1:

Chipsy z buraki i frytki z batatów
Staramy się rozłożyć bataty jedną warstwą, aby jak najbardziej równomiernie się przypiekły.

Bataty obieramy ze skórki, kroimy w słupki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem.

ETAP 2:

Chipsy z buraki i frytki z batatów
Buraki można pokroić lub zetrzeć na tarce.

Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o odpowiednich oczkach.

Rozkładamy na kolejnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak samo skrapiamy oliwą. W tym przypadku doprawiamy tylko solą i pieprzem.

Frytki i chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu przez około 25 minut. Podajemy z lekkim serkiem śmietankowym lub dipami.