Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To moja wersja klasyki, w której bułkę tartą zastąpiłam płatkami. Tak przygotowana fasolka jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub pomysłem na szybką przekąskę.

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

Składniki:

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

 

Dodatkowo:

  • sól do wody i do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

Fasolka

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi
Fasolka nie powinna być rozgotowana, najlepsza taka al dente.

Z umytej fasolki poodcinać końce i zostawić ją w całości lub przekroić na 2-3 części. Następnie fasolkę należy ugotować al dente na parze albo w osolonej wodzie. Fasolka nie może być rozgotowana.

Masło i płatki:

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi
Ja zawsze używam płatków owsianych błyskawicznych.

Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z płatkami owsianymi i podsmażać aż delikatnie się zarumienią.

Całość:

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi
Fasolka powinna być polryta masłem i płatkami.

Do masła z płatkami dodać fasolkę. Całość dokładnie wymieszać i opcjonalnie delikatnie posolić.

Fasolkę podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do obiadu.