Sposób przygotowania:
Chipsy z cukiniiCukinia:
Cukinię należy umyć i dokładnie wytrzeć, a następnie pokroić w cienkie plasterki o grubości 3 mm.
Przyprawy:
Olej i przyprawy umieścić w niewielkiej miseczce i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie chipsów:
Pokrojoną cukinię ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając - przykryć ją kolejną warstwą ręcznika.
Całość pozostawić na 10-15 minut (by nadmiar wody wsiąkł w papier) i kolejno przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
(Talarki nie mogą na siebie nachodzić.)
Każdy plasterek posmarować (za pomocą pędzelka) doprawionym olejem i delikatnie oprószyć solą morską.
Pieczenie:
Chipsy piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 h w 100-120 stopniach.
Po upływie 45 minut pieczenia plasterki cukinii przełożyć na drugą stronę.
Blaszkę wyjąć z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu, aby cukinia nie przypaliła się.
Gotowe chipsy powinny być chrupiące i nie przypalone - tak jak na zdjęciu.
Jagodowa
Magdalena88
Di bloguje
mocsłodkości