Domowe ciasteczka z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są maślane, kruche i co najważniejsze przypominają mi smak dzieciństwa. Kiedyś piekła dla mnie je moja mama, teraz ja piekę je dla synka.

Domowe ciasteczka z maszynki

Składniki:

Domowe ciasteczka z maszynki

 

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 250g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Domowe ciasteczka z maszynki
Z mąki, żółtek, cukru pudru, zimnego masła i proszku do pieczenia zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Przygotowuję maszynkę do mielenia mięsa, przykręcając odpowiednią nakładkę do ciastek. Wkładam partiami ciasto do maszynki, kręcąc otrzymuję coraz to dłuższe ciastko. Układam je na blacie, po czym dzielę je nożem na mniejsze kilkucentymetrowe ciasteczka. Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej ciasteczka. Piekę je na złoty kolor w temperaturze 180stop. C