zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowe ciasto francuskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od bardzo dawna przymierzałam się do zrobienia ciasta francuskiego. I nadszedł ten moment, trochę jest pracy przy wałkowaniu i trzeba dużo czasu ale warto ten czas i energię poświęcić na zrobienie pysznego, domowego ciasta.

Domowe ciasto francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciasto francuskie

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto francuskie
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wodę wymieszać z solą, wlać do dołka i wbić jajko. Zagnieść elastyczne ciasto a potem włożyć je do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem ciasto wyjąć, rozwałkować na duży w miarę okrągły placek ( boki powinny być cieniej rozwałkowane ). Na środek położyć rozwałkowane lekko masło. Potem na masło założyć dwa boki a potem kolejne dwa tworząc kopertę. Ciasto wałkować na dłuższy placek pamiętając o wałkowaniu w jednym kierunku, czyli od siebie. Potem ciasto złożyć na trzy i włożyć do lodówki na godzinę. Potem ciasto wyjąć z lodówki ułożyć tak jak wałkowaliśmy i obrócić je pod kątem 90 stopni i wałkować znowu od siebie. Ponownie ciasto złożyć na trzy i ponownie schować je do lodówki na godzinę. Czynność tę powtórzyć kilka razy ( u mnie 6 ). Gotowe ciasto użyć do wypieków na słono lub słodko. Nadmiar ciasta można rozwałkować, zawinąć w rulon na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć w folię i schować do zamrażarki.
Domowe ciasto francuskie
Etap 1 Przygotwac ciasto z mąki i rozwałkowac masło
Domowe ciasto francuskie
Etap 2 potem założyć boki robiąc kopertę
Domowe ciasto francuskie
Etap 3 Następnie wałkowac ciasto od siebie
Domowe ciasto francuskie
Etap 4 Skaladac na trzy i czynnośc powtórzyc kilka razy