Sposób przygotowania:
Domowe ciasto francuskie
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wodę wymieszać z solą, wlać do dołka i wbić jajko. Zagnieść elastyczne ciasto a potem włożyć je do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem ciasto wyjąć, rozwałkować na duży w miarę okrągły placek ( boki powinny być cieniej rozwałkowane ). Na środek położyć rozwałkowane lekko masło. Potem na masło założyć dwa boki a potem kolejne dwa tworząc kopertę. Ciasto wałkować na dłuższy placek pamiętając o wałkowaniu w jednym kierunku, czyli od siebie. Potem ciasto złożyć na trzy i włożyć do lodówki na godzinę. Potem ciasto wyjąć z lodówki ułożyć tak jak wałkowaliśmy i obrócić je pod kątem 90 stopni i wałkować znowu od siebie. Ponownie ciasto złożyć na trzy i ponownie schować je do lodówki na godzinę. Czynność tę powtórzyć kilka razy ( u mnie 6 ). Gotowe ciasto użyć do wypieków na słono lub słodko. Nadmiar ciasta można rozwałkować, zawinąć w rulon na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć w folię i schować do zamrażarki.
misia5
zewa
Dzięki Moniczko. Czasu potrzeba faktycznie dużo ale warto :)
edytaha
zewa
:)