szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto francuskie i gotowy krem karpatka to szybkie i smaczne ciasto, które świetnie się sprawdza dla niezapowiedzianych gości.

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • cukier puder do posypania
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
  • cukrowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Ciasto francuskie dzielimy na 2 równe części i oba płaty ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta. Krem karpatka mieszamy w połowie mleka. Pozostałe mleko gotujemy i do gotującego się już wlewamy mleko z kremem. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Ostudzoną masę miksujemy z miękkim masłem. Na jeden płat ciasta francuskiego nakładamy krem karpatka i przykrywamy drugim płatem ciasta lekko dociskając. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy roztopioną czekoladą i cukrowymi ozdobami.
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Ciasto dzielimy na dwie połówki i pieczemy
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Krem karpatka mieszamy w połowie przygotowanego mleka
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Krem miksujemy z miękkim masłem i masą przekładamy ciasto
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Przygotowanym kremem przekładamy płaty ciasta francuskiego